Chińskie zioła lecznicze – postaw na dobrodziejstwa medycyny naturalnej
Odwar przeciwalergiczny, napar ułatwiający zasypianie, zioła na przeziębienie, olejek ziołowy na zdrowy brzuch, maść łagodząca ból. A może syrop na suchy kaszel lub kojąca herbata ziołowa? Czy medycyna naturalna faktycznie może pomóc rozprawić się z powszechnymi dolegliwościami i chorobami? Czy warto ufać terapiom naturalnym? Zdecydowanie tak! Jeśli ty lub twoi bliscy chorujecie, ale nie chcesz ciągle przyjmować naszpikowanych chemią leków i suplementów, postaw na bezpieczne i skuteczne ziołolecznictwo. Zaufaj ciągle udoskonalanej i skutecznej od tysięcy lat Tradycyjnej Medycynie Chińskiej wypróbuj remedia, których bazą są chińskie zioła lecznicze.
Ziołolecznictwo Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to holistyczna terapia naturalna
Chińskie ziołolecznictwo daje ci narzędzia do osiągnięcia równowagi oraz utrzymania ciała, umysłu i duszy w zdrowiu. Można powiedzieć, że pomaga ci być najlepszą wersją siebie. To holistyczna terapia naturalna. Jeśli wcześniej interesowałeś się Tradycyjną Medycyną Chińską, wiesz, że skupia się ona na człowieku jako na całej, kompletnej jednostce. Wychowany w nurcie medycyny zachodniej być może przyzwyczaiłeś się do częstych wizyt u specjalistów. Kardiolog zajmie się twoim sercem, terapeuta zdrowiem umysłowym i dobrym samopoczuciem, ortopeda twoimi kośćmi i stawami, dentysta zębami, a okulista – oczami. W chińskim ziołolecznictwie ciało i umysł są połączoną, integralną całością. A zawarte w niej układy współpracują ze sobą, koordynują się wzajemnie i są od siebie zależne w kwestii zdrowia, równowagi i dobrego samopoczucia. Kiedy jeden układ zostaje obciążony lub jego równowaga ulega zaburzeniu, może wywołać podobne problemy w innych narządach.
Zioła na przeziębienie czy wzmocnienie odporności? Dzięki radom Autorki samodzielnie przyrządzisz lecznicze remedia na najpowszechniejsze choroby i dolegliwości
Do leczenia chorób i zaburzeń równowagi w organizmie chińskie ziołolecznictwo wykorzystuje praktycznie wszystkie części roślin leczniczych – korzenie, owoce, liście i korę. Te lecznicze substancje są od wielu wieków udoskonalane, łączone i stosowane w kombinacjach zwanych recepturami. Nie musisz być doświadczonym zielarzem, aby korzystać z dobrodziejstw chińskich roślin leczniczych. To książka dedykowana zarówno początkującym, jak i doświadczonym znawcom ziół. Dzięki radom Autorki szybko i samodzielnie przyrządzisz lecznicze remedia. Nauczysz się metod warzenia i przygotowywania herbat ziołowych, naparów czy syropów. Sporządzenie maści czy olejku też nie będzie stanowiło problemu. A zioła, które będziesz wykorzystywał, są dostępne na polskim rynku! Autorka podpowie ci także, jak przechowywać twoje ziołowe remedia, ile czasu zachowują termin przydatności. Odpowie też na inne twoje pytania, choćby o to, jakie są najlepsze zioła na odporność?
Dzięki informacjom zawartym w tej pięknie wydanej i praktycznej książce:
– odkryjesz proste zasady chińskiego ziołolecznictwa,
– zyskasz podstawowe informacje o układach wchodzących w skład twojego ciała i czynnikach chorobotwórczych wywołujących zaburzenia równowagi,
– stworzysz domową apteczkę pełną ziołowych odwarów, naparów i olejków,
– poznasz profile 35 niedrogich i łatwo dostępnych ziół uwzględniające ich właściwości lecznicze, temperaturę zaparzania i kategorię uzdrawianych dolegliwości,
– otrzymasz 110 prostych receptur, dzięki którym z łatwością pozbędziesz się najpowszechniejszych dolegliwości zdrowotnych.
Chińskie zioła lecznicze – już teraz wypróbuj jedną z receptur i przekonaj się o jej dobroczynnym działaniu
Jeśli po całym dniu w pracy, zakupach i innych ważnych sprawunkach wracasz do domu wykończony, a przed tobą jeszcze całe popołudnie aktywności, spróbuj odwaru dodającego popołudniowej energii. To jeden z ponad 100 przepisów, które znajdziesz w tej książce.
Będziesz potrzebował:
-1 łyżki Bai zhu (atraktylodu wielkogłówkowego)
-2 łyżeczek Chen pi (skórki mandarynki)
– 1¼ szklanki wody
- Umieść Bai zhu i Chen pi w niealuminiowym garnku i zalej wodą.
- Doprowadź mieszankę do wrzenia. Następnie zredukuj ogień i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut. Zdejmij z ognia.
- Przecedź odwar i wypij. Powtarzaj do dwóch razy dziennie.