Ajurwedyjskie przepisy z lokalnych produktów

Starożytna mądrość we współczesnej kuchni

  • ISBN: 978-83-65846-45-7;
  • Cena katalogowa: 39.30 zł;
  • Ilość stron: 132;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2018;
  • Nr wydania: I;
Mariusz Warda
Paweł Uklejski
0
0

Dieta ajurwedyjska – jak ją praktykować przy wykorzystaniu lokalnych produktów

Ajurweda to starożytny system medycyny indyjskiej podchodzący do zdrowia człowieka w sposób holistyczny. Skupia się zarówno na stanie fizycznym, psychicznym, jak i duchowym, traktując te sfery jako nierozerwalną całość. Ta pradawna terapia naturalna ceniona jest nawet przez Światową Organizację Zdrowia. Nic dziwnego, że z roku na rok rośnie liczba jej zwolenników. Ważną częścią ajurwedy są właściwe odżywianie i dobór produktów spożywczych. Niestety, czasami pojawiają się trudności ze znalezieniem tych ostatnich. Ale nie stoisz na straconej pozycji. Dzięki tej książce dowiesz się, jak praktykować dietę ajurwedyjską, mając do dyspozycji lokalne produkty. Jednocześnie znajdziesz w niej liczne przepisy na smaczne napoje, zdrowe śniadania, sycące dania główne i kuszące desery. Wzbogacą one twój jadłospis i ułatwią kuchenne wybory. Ważną część książki stanowi test na dosze. Przy jego pomocy określisz swój typ (Vata, Pitta, Kapha) i na tej podstawie skomponujesz optymalne dla twojego zdrowia menu.

Ajurweda leczy chorych, a zdrowych wzmacnia

Coraz więcej osób stosuje ajurwedę, by poprawić swoje zdrowie. Zalecane przez nią praktyki łagodzą objawy cukrzycy typu 2 i chorób serca. Korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy. Poza tym redukują stany zapalne, wzmacniają trawienie i regulują gospodarkę hormonalną. Rosnące zainteresowanie tą starożytną medycyną naturalną sprawia, że poświęca się jej książki, liczne blogi i opracowania. Ludzie chcą poznawać zasady ajurwedy i diety ajurwedyjskiej. Jak jednak sprawić, by została ona bezproblemowo zaadoptowana do zachodniego stylu życia? O tym właśnie traktuje niniejsza książka. Jej autorka udowadnia, że indyjska mądrość może bez trudu zamanifestować się w polskiej kuchni. Cóż, medycyna naturalna sprawdza się pod każdą szerokością geograficzną.

Jak bezpiecznie, skutecznie i tanio stosować zasady ajurwedy w Polsce?

Autorka prezentuje europejskie zamienniki dla różnych składników stosowanych w ajurwedzie. Są one łatwo dostępne, tanie i pozwalają przywrócić równowagę w organizmie. Jednak główną część książki stanowią przepisy. Migdałowy koktajl z lawendą i sezamem? Pycha. Ziołowe tofu z pieczonymi pomidorami. Świetny pomysł na obiad! Na koniec deser w postaci puddingu kokosowego. To zaledwie kilka przykładowych dań. Książka pełna jest przepisów, wśród których bez trudu możesz znaleźć coś odpowiadającego swojemu podniebieniu. Oprócz walorów smakowych każdy z nich może stać się istotnym składnikiem diety – na odporność, oczyszczającej lub przeciwzapalnej. Tym samym odżywianie zyskuje rangę skutecznej terapii naturalnej, która sprawdza się w przypadku wielu dolegliwości.

Jak dostosować zasady ajurwedy do swoich potrzeb?

Każda żywa istota posiada indywidualny zestaw dosz – Vata, Pitta, Kapha. Definiują one nie tylko osobowość, ale też wygląd, przemianę materii i wiele innych rzeczy. Dzięki zawartym w publikacji wskazówkom samodzielnie wykonasz prosty test. W ten sposób dowiesz się, jaką doszą jesteś. Poznasz również swój typ budowy i styl odżywiania. Gwarancją zdrowia jest równowaga wszystkich dosz. Można to osiągnąć poprzez mądry i zbilansowany tryb życia. Ważną jego częścią jest odżywianie, na co szczególny nacisk kładzie każda medycyna naturalna. Posiłkując się radami zawartymi w tej książce, nauczysz się dopasowywać odżywianie do typu swojego ciała. Znajdziesz w niej wskazówki, po które pokarmy warto sięgać, a których lepiej unikać. Na tej podstawie stworzysz dietę, której najbardziej potrzebujesz w danym momencie. Nieważne, czy to będzie dieta na odporność, oczyszczająca czy przeciwzapalna.

Autorka poznała ajurwedę od podszewki

Katharina E. Weyland mieszka na Sri Lance. Jest certyfikowanym coachem zajmującym się zdrowym odżywianiem. Od wielu lat zgłębia starożytną indyjską wiedzę i przekuwa ją na terapię naturalną, przystosowaną do potrzeb i stylu życia współczesnych ludzi.

Ajurweda dla wszystkich!

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ