Wylecz refluks i zgagę prawidłową dietą

100 prostych przepisów diety antyrefluksowej

  • ISBN: 978-83-8168-531-3;
  • Cena katalogowa: 79.70 zł;
  • Ilość stron: 268;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 16,5 x 24 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2021;
  • Nr wydania: I-dodruk;
Magdalena Kuźmiuk
Magdalena Kuźmiuk
30
0

Poznaj wszystkie objawy refluksu – zgaga jest tylko jednym z nich

Wiele osób uważa, że jedynym objawem refluksu, czyli nadkwasoty, jest zgaga. Jak się okazuje, jest to bardzo mylące i często wręcz niebezpieczne przekonanie. Oprócz zgagi, do symptomów wywołanych przez szkodliwe działanie kwasu zalicza się również: chrypkę, chroniczny kaszel, nagły ból i uczucie ściskania w gardle, spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła, alergie, płytki oddech. A także objawy ze strony układu trawiennego jak na przykład wzdęcia. Najnowsze badania naukowe wykazały, że spożycie substancji kwasotwórczej prowadzi do wystąpienia ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Oznacza to, że szkody wywołane kwasem, zakwaszenie organizmu​​ i przewlekłe stany zapalne przyczyniają się do powstawania chorób w całym organizmie. A co za tym idzie – utraty zdrowia.

Podczas gdy podstawą i warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia przy męczącej chorobie refleksowej jest terapia… dietą. Z pewnością dzięki tej książce i przepisom zgodnym z zasadami zdrowego odżywiania, przekonasz się, że dieta antyrefluksowa nie jest wcale taka skomplikowana. A czas spędzony w kuchni i gotowanie będą przyjemnością.

Dieta antyrefluksowa i sprawdzone przepisy w książce kucharskiej autorstwa światowej sławy lekarza

Zaproponowana przez Autorów – jako terapia – dieta antyrefluksowa (niskokwasowa, zasadowa) jest bogata w błonnik, uwzględniająca wysokiej jakości białko, węglowodany oraz tłuszcze. Przede wszystkim jej zadaniem jest wyeliminowanie zakwaszenia organizmu. Uleczenie uszkodzonych przez kwas tkanek w organizmie poprzez wyeliminowanie wysoko przetworzonych pokarmów kwasotwórczych. I zastąpienie ich naturalnymi produktami niskokwasowymi. Ważnym aspektem jest to, że uzdrawiający układ trawienny program żywieniowy, który przedstawia światowej sławy lekarz dr Jonathan Aviv, zaczyna się od 28-dniowej fazy zdrowienia, po której następuje faza podtrzymująca. Tak też podzielone są przepisy w tej pięknie ilustrowanej książce kucharskiej.

Autorzy nie tylko wytłumaczą Ci, na czym polega dieta niskokwasowa i zdrowe odżywianie. Dzięki tej książce poznasz również najczęściej powtarzane mity na temat diety zasadowej. Autorzy nauczą Cię również, jak możesz bezpiecznie wprowadzić do diety „zabronione” dotąd pokarmy, jak na przykład pomidory, cytrusy czy ocet. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu ich z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak zachowany. To naprawdę możliwe! By ułatwić Ci start w kuchni, w książce znajduje się również pomocny wykaz wartości ph wybranych produktów spożywczych i napojów, a także przykładowe jadłospisy i listy zakupów.

Prosta dieta antyrefluksowa – już teraz wypróbuj jeden z przepisów!

Zupa soczewicowa to przepyszne połączenie soczewicy, marchwi i selera naciowego. W przeciwieństwie do typowych zup z soczewicy, zawierających takie składniki, jak cebula, czosnek i pomidor, które mogą powodować wzdęcia i stany zapalne, ta wersja łączy popularną roślinę strączkową z klasycznym bulionem warzywnym i zasadowymi warzywami. Już po godzinie – bo taki jest czas przygotowania – Twoje podniebienie i żołądek ucieszy niezwykle sycące i wyśmienite danie.

Składniki na 2 porcje:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 duża obrana i posiekana marchewka (około ¾ szklanki)
– 3 posiekane łodygi selera naciowego (około ¾ szklanki)
– 1 ½ łyżeczki drobnoziarnistej soli celtyckiej
– 6 filiżanek bulionu warzywnego
– ¾ szklanki zielonej soczewicy, opłukanej i osuszonej
– posiekana świeża natka pietruszki, do udekorowania zupy

Postaw duży garnek na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, marchew, seler naciowy oraz sól. Smaż warzywa do miękkości przez około 3 minuty. Następnie wlej do garnka bulion i wsyp soczewicę. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu (częściowo pod przykryciem) przez około 45 minut, aż soczewica zmięknie. Na koniec przelej zupę do dwóch miseczek i udekoruj natką pietruszki. Gotowe!

Pożegnaj refluks i zgagę skutecznie!

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ