Alchemia ziół i przypraw. Uzdrawiaj tym, co masz w kuchni
  • ISBN: 978-83-65846-18-1;
  • Cena katalogowa: 89.80 zł;
  • Ilość stron: 440;
  • Oprawa: twarda;
  • Data ostatniego wydania: 2017;
  • Nr wydania: I;

Jak umiejętnie korzystać z leczniczych właściwości ziół?

Ziołolecznictwo ma bogate tradycje. Najwspanialsze z nich zostały zachowane i są przekazywane z pokolenia na pokolenia. Hinduska medycyna, ajurweda, nazywana też nauką życia, jest efektem 5000 lat studiowania roślin i używania ich do uzdrawiania i zachowywania zdrowia. Podobnie w Chinach wykształcił się skomplikowany system leczniczy, który ewoluował na przestrzeni kilku tysięcy lat. To, co w nim najcenniejsze, stworzyło bardzo skuteczną tradycję zwaną chińską medycyną naturalną. Dzięki tej książce nauczysz się wykorzystywać zioła i przyprawy w taki sposób, aby wsparły one Twoje zdrowie i dopasujesz je do swoich potrzeb. Wzmocnisz odporność i zaoszczędzisz na lekach. Dowiesz się jak działa mniszek lekarski, bez, kurkuma, gorczyca, czosnek czy pieprz cayenne.

Zioła i przyprawy na stres, trawienie, dobry nastrój

Zioła i przyprawy opisane w tej książce, mogą znacząco wpłynąć na Twoje zdrowie. Poprawią Twój nastrój, zredukują stres, zapewnią Ci lepsze trawienie i ułatwią przyswajanie substancji odżywczych, a także zapobiegną wielu przewlekłym chorobom. Zamiast rzucać się na kolejną cudowną „superżywność”, nauczysz się, w jaki sposób możesz wybierać zioła najbardziej pasujące do Twoich potrzeb i sytuacji zdrowotnej.

Co jeść, a czego unikać?

Prawidłowa dieta powinna polegać na jedzeniu potraw przepełnionych wartościami odżywczymi i przeciwutleniaczami, które sprawiają, że czujesz się świetnie. Ta książka jest wypełniona przepisami, które Ci w tym pomogą. Chociaż wielu ludzi używa ziół w swoich potrawach, rzadko korzystają z wystarczających ilości, by doświadczyć ich pełnej mocy. Bez względu na to, czy będziesz cieszył się uspokajającymi efektami odżywczego naparu z melisy, rozkoszował się każdym kęsem kardamonowego ciasta z czekoladowym musem, czy dodawał pikanterii za pomocą domowej musztardy, zorientujesz się, że istnieje niezliczona ilość sposobów na wyciągnięcie pełnych korzyści z mocy ziół i przypraw, włączając je do swojej diety, bez względu na to, czy jesteś weganinem, wegetarianinem, czy jesz lokalne produkty, czy utrzymujesz dietę paleo, według pięciu przemian, ketogeniczną lub inne.

Przepisy na każdą dolegliwość

Autorka podpowie, jak przekształcić popularne przyprawy, które masz w swojej kuchni, w składniki, dania i medykamenty, które pomogą Ci się uleczyć. To, co kiedyś było jedynie aromatycznym dodatkiem, stanie się Twoją osobistą apteczką. Zrozumiesz, jak dopasować właściwości każdej rośliny do własnych potrzeb tak, aby uzyskać naprawdę zindywidualizowane podejście do zdrowia całej Twojej rodziny. Poznasz przepisy z wykorzystaniem 29 popularnych ziół oraz naukową i energetyczną analizę ich właściwości leczniczych. Dzięki tej książce będziesz przygotowany na przeziębienie, zadrapania, ból głowy, problemy trawienne, stresujący dzień czy bezsenność. Zamiast po tabletki, sięgniesz po herbatę cynamonową, łagodzącą ból gardła czy cytrynowo-imbirową na objawy przeziębienia i grypy. Zrobisz czosnkowy hummus wspomagający system immunologiczny i samodzielnie przygotujesz maść z cayenne, aby złagodzić bóle mięśni. A to zaledwie kilka z wielu praktycznych zastosowań przepisów z tej książki.

Zioła i przyprawy na wagę zdrowia!

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ