Żywność funkcjonalna

Najzdrowsze produkty z natury

    • ISBN: 978-83-64278-74-7;
    • Cena katalogowa: 34.30 zł;
    • Ilość stron: 144;
    • Oprawa: miękka;
    • Format: 14,5 x 20,5 cm;
    • Data ostatniego wydania: 2015;
    • Nr wydania: I;
    Irena Kloskowska
    Irena Kloskowska
    30
    0

    Superżywność – najlepsze źródło enzymów

    Zielone koktajle cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są niewyczerpanym źródłem enzymów, jeśli spożywamy w formie surowej. Produkty spożywcze, które są pieczone, smażone, gotowane czy blanszowane lub w inny sposób podgrzewane, zmieniają swoją strukturę molekularną i tracą ważne dla odżywiania enzymy. W przypadku superżywności enzymy odgrywają bardzo ważną rolę w procesie trawienia i rozkładzie aminokwasów, tłuszczów czy skrobi. Zapewniają one również efektywny proces oczyszczania ciała. Dzięki lepszemu przyjmowaniu składników odżywczych proces starzenia się jest znacznie spowolniony, a co za tym idzie, skóra jest piękniejsza i jędrniejsza.

    Przetworzone pokarmy mogą być źródłem wielu chorób

    Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu czy chorób neurodegeneracyjnych. Są one skutkiem nieprawidłowej diety opartej na przetworzonych pokarmach, które nie odżywiają naszych organizmów, a wręcz je zatruwają i obciążają. Prowadzone na dużą skalę badania naukowe potwierdziły, że spożywanie przetworzonych produktów zwierzęcych może doprowadzić do powstania nowotworów, cukrzycy, reumatyzmu, artretyzmu i ataków serca. Natomiast, znajdujące się w produktach mlecznych białko, kazeina, sprzyja powstawaniu osteoporozy i działa rakotwórczo.

    Superżywność – korzyści płynące z natury

    Autorzy w tej książce opisują ponad 50 najzdrowszych i uznawanych za życiodajne owoców, warzyw, ziół, korzeni, nasion i grzybów z całego świata. Podają również pełną charakterystykę ich właściwości prozdrowotnych. Przy każdym produkcie znajdziesz prosty przepis na deser, koktajl czy pastę. Natura oferuje nam zadziwiające produkty, które przywracają w naszych organizmach równowagę i pozwalają na zachowanie optymalnego stanu zdrowia. Superżywność nie tylko odżywia organizm, ale również ma właściwości uzdrawiające, czyli:
    • leczy procesy zapalne w ciele,
    • ma pozytywne działanie na krążenie,
    • zapobiega powstawaniu nowotworów i naprawia zwyrodniałe komórki,
    • zapewnia zdrowie sercu i naczyniom krwionośnym,
    • wspiera leczenie ran,
    • odtruwa organizm,
    • dostarcza esencjalnych kwasów tłuszczowych,
    • znacznie zmniejsza uczucie zmęczenia,
    • zwiększa jasność umysłu,
    • poprawia samopoczucie,
    • dostarcza wysokowartościowych białek,
    • oczyszcza skórę,
    • pomaga zrzucić wagę.

    Poznaj najbardziej wartościową żywność z natury

       

      Patroni:

      ZAPISZ SIĘ