Stany zapalne – kiedy są groźne
Czy wiesz, że stany zapalne organizmu leżą u podstaw wielu schorzeń? Mogą być krótkotrwałe i ostre. Wówczas są korzystne. Kiedy pojawia się ból, gorączka czy zaczerwienienie oznacza to, że organizm walczy i zachodzą w nim procesy zdrowienia. Stan zapalny może też być niewidoczny i przewlekły, a wtedy rujnuje zdrowie i powoduje uszkodzenia w całym organizmie. Autorka książki jako dietetyk kliniczny w swojej wieloletniej praktyce często widziała, jakie szkody wyrządzają niekontrolowane stany
zapalne. Są one często powiązane z chorobami przewlekłymi, np. nowotworami. Z doświadczenia autorki wynika, że przestrzeganie diety przeciwzapalnej, w połączeniu z aktywnością fizyczną, tradycyjnym leczeniem i innym wsparciem np. psychologicznym świetnie wspiera powrót do zdrowia u osób chorych na raka.
Dieta przeciwzapalna – zdrowie bez stresu
Wiele osób słysząc termin zdrowe odżywianie, macha ręką z rezygnacją, mówiąc: to nie dla mnie. Na co dzień jesteśmy tak bardzo zabiegani, że odpowiednia dieta jest odkładana na dalszy plan. Zakupy, planowanie posiłków i gotowanie bywają nieraz dodatkowym źródłem stresu. W efekcie chorując, jemy nawet gorzej niż zwykle. Tymczasem dieta bogata w pełnowartościowe składniki jest integralnym elementem procesu zdrowienia, niezależnie od tego, czy stan zapalny spowodowany jest nowotworem, chorobą autoimmunologiczną, chorobą serca, cukrzycą czy ogólnymi problemami z poziomem cukru we krwi, kłopotami trawiennymi, bądź też jakąkolwiek inną chorobą. Jest także nieodzowna na drodze do
wzmocnienia odporności.
Czy zmieniłbyś swoje podejście do zdrowego odżywiania, gdybyś otrzymał prosty sposób na zapewnienie sobie lodówki pełnej pełnowartościowych posiłków? Ten sposób masz przed sobą. W książce znajdziesz wskazówki, dzięki którym dowiesz się, jak planować posiłki, robić zakupy i gotować posiłki zgodne z dietą przeciwzapalną. Odpowiednie jedzenie będziesz miał zawsze pod ręką, bez wysiłku i wysokich kosztów. Jeśli interesuje cię dieta przeciwzapalna, dowiesz się, co jeść. Przekonasz się, jak proste jest jej stosowanie.
Dieta przeciwzapalna – co jeść
Przewlekłe stany zapalne mogą występować na skutek wielu chorób, ale mogą być spowodowane również sposobem, w jaki się odżywiamy oraz żyjemy. Przewlekłe wewnętrzne stany zapalne mogą być czynnikiem napędzającym choroby serca, raka, cukrzycę typu 2, choroby autoimmunologiczne, problemy żołądkowo-jelitowe, w tym zespół jelita drażliwego i choroby zapalne jelit, fibromialgię i przewlekłe infekcje. Czasem trudno jest jednoznacznie stwierdzić, czy cierpisz na chorobę, która napędza występowanie stanu zapalnego w organizmie, czy też to właśnie stan zapalny jest pierwotną przyczyną, którą należy leczyć. Ważne jest to, że dieta przeciwzapalna pomoże zmniejszyć wpływ tych chorób. Autorka w swojej książce udowadnia, że istnieje bezpośredni związek między żywnością a stanem zapalnym. Badania potwierdzają, że żywność, która naturalnie bogata jest w przeciwutleniacze, może zmniejszyć stany zapalne w organizmie, jak również uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. Wolne rodniki to wysoce reaktywne cząsteczki z jednym lub więcej niesparowanym elektronem. Nadmiar wolnych rodników w organizmie może spowodować natomiast, że ten wejdzie w stan stresu oksydacyjnego. Autorka książki podaje listę składników, które warto włączyć do swojej diety.
W książce znajdziesz:
- listę składników, z których warto korzystać, a także te, które trzeba minimalizować, bądź ograniczać,
- wskazówki, jakie czynniki związane ze stylem życia eliminują stan zapalny i wzmacniają odporność,
- plan posiłków, dzięki którym nauczysz się przygotowywać jedzenie z wyprzedzeniem,
- przygotowywanie posiłków w sześciu krokach, dzięki, którym odzyskasz czas, pieniądze i swoje zdrowie,
- listę narzędzi kuchennych przydatnych do gotowania.
Prosta dieta na stany zapalne