Syberyjska recepta na zdrowie i długowieczność – orzeszki cedrowe!
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, jak mieszkańcom Syberii udaje się zachować długowieczność w tamtejszych warunkach – mrozie sięgającym nawet -65°C? Sekret witalności możesz poznać już dziś! To orzechy, które zalicza się przecież do najbogatszych w witaminy oraz najzdrowszych produktów żywnościowych. To właśnie w nich znajduje się to, co najcenniejsze dla naszego organizmu.
Składniki odżywcze zamknięte w małym ziarenku
Czy wiesz, że syberyjskie orzeszki cedrowe zawierają:
– trzykrotnie więcej witaminy E niż olej kokosowy, a także pięciokrotnie więcej niż oliwa z oliwek,
– dwunastokrotnie więcej magnezu niż brokuły, sześciokrotnie więcej niż banany, czterokrotnie więcej niż szpinak oraz ziarno prosa,
– pięciokrotnie więcej żelaza niż szpinak oraz dwuipółkrotnie więcej niż wątroba wołowa,
– dziesięciokrotnie więcej fosforu niż mleko,
– pięciokrotnie więcej witaminy K niż kurze jajko,
– dwa razy więcej manganu niż płatki owsiane i trzy razy więcej niż pełnoziarnista pszenica,
– więcej wapnia niż ziemniaki,
– trzykrotnie więcej cynku niż płatki owsiane,
– czterokrotnie więcej kwasów gamma-linolenowych (GLA) niż nasiona konopi.
Drewno cedrowe umieszczone w mieszkaniu pochłania negatywne jony, a zawarte w cedrze olejki eteryczne nadają całemu pomieszczeniu piękny aromat lasu. Dzięki niemu możesz, chociaż przez chwilę, poczuć się jakbyś był pośród sosen.
Orzeszki cedrowe – wszechstronny lek
Masz problemy z sercem? Walczysz z wysokim poziomem cholesterolu? Masz zbyt wysokie ciśnienie krwi? Ta książka jest dla Ciebie! Zyskaj zdrowie, jak setki pacjentów. Badania naukowe – The Physicians’ Health Study oraz The Nurses Health Study – potwierdzają, że już dwie łyżeczki orzeszków cedrowych dziennie zmniejszają ryzyko śmierci spowodowanej zawałem serca. I to nawet o 47 procent! Olej cedrowy to doskonały sposób na obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu LDL, jest też lekiem dla osób chcących obniżyć ciśnienie krwi. Orzeszki cedrowe zmniejszają również ryzyko zachorowania na Alzheimera nawet o 76 procent. Poprawiają pracę m.in. wątroby, żołądka, jelit, stawów, mają działanie antybakteryjne, polepszają odporność. W książce Barbary Simonsohn znajdziesz też przepisy kulinarne na potrawy z wykorzystaniem orzechów cedrowych, dowiesz się, jak z cedru przygotować preparaty lecznicze i kosmetyki.