Probiotyczne słoiki dla zabieganych. Ponad 100 przepisów na pyszne dania dla Twojego zdrowia

Popraw radykalnie swoje zdrowie jedząc produkty pełne dynamicznych probiotyków, które doładują Twoje ciało! Dzięki tej książce nauczysz się nie tylko przygotowywać probiotyczną żywność, ale też robić to w taki sposób, że pokocha ją cała rodzina. Twój przewodnik po probiotycznej żywności.

  • ISBN: 978-83-65846-49-5;
  • Cena katalogowa: 59.90 zł;
  • Ilość stron: 320;
  • Oprawa: miękka;
  • Data ostatniego wydania: 2018;
  • Nr wydania: I;

Jeśli często chorujesz…

…możesz radykalnie poprawić swoje zdrowie, jedząc produkty pełne zdrowych bakterii, które doładują Twoje ciało! Dzięki tej książce nie tylko nauczysz przygotowywać probiotyczną żywność, ale też robić to w taki sposób, że pokocha ją cała rodzina. Jeśli dotąd jej unikałeś sądząc, że jest ona zniechęcająca i trudna, ta książka całkowicie odmieni ten pogląd. Nauczysz się samodzielnie przygotować podstawowe wersje kefiru, kombuchy i kiszonych warzyw do wykonania ponad stu łatwych przysmaków, dipów, dań, przekąsek, deserów i napojów. Dowiesz się, jak łatwo włączyć te produkty w codzienną dietę.

Pożywienie ma ogromną moc

Czy to nie zdumiewające, że pożywienie ma taką moc? Jedna szklanka surowej kapusty ma około 60 miligramów witaminy C, ale jeśli ją przefermentujemy, w takiej samej objętości będzie jej już o10 razy więcej. Wszystko to dzięki cudownemu działaniu mikroorganizmów. Właśnie ta fermentacja chroni przez cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, depresją i innymi chorobami.

Zdrowie dzięki mikroorganizmom

Każdy z nas nosi ze sobą wszędzie około 100 bilionów mikroorganizmów. I to właśnie one utrzymują nas na co dzień w zdrowiu i dobrej formie. Pomagają nam przetwarzać pożywienie, regulować poziom hormonów i wzmacniać układ odpornościowy. Nie moglibyśmy bez nich żyć. Ta książka nauczy Cię przyrządzać proste, pyszne posiłki, które wesprą Twoją florę jelitową. Większość potraw, na które przepisy tutaj znajdziesz, można przygotować w kilka minut. Wrzucasz kilka rzeczy do słoika i gotowe. Jest to łatwe, bezpieczne, zabawne i smakowite. To są naprawdę zdrowe fast foody. Przed każdym przepisem podanym na tych stronach przedstawiono szczegółowe informacje na temat wykorzystanych w nim produktów.

Co kiszone warzywa mogą zrobić dla Ciebie?

Przygotuj kilka słoików i pozwól, by mikroorganizmy zmieniły kubki smakowe, oczyściły ciało i uwolniły Cię od chorób i cierpienia. Oto kilka nieoczywistych faktów dotyczących prezentowanych w książce produktów:

1. Kiszone warzywa znakomicie robią na żołądek. Możesz użyć dowolnego soku lub samych kiszonych warzyw każdego rodzaju. Zawierają one potężne armie mikroorganizmów, które niszczą patogeny, czyli przyczynę powstawania chorób.

2. Kiszone warzywa podtrzymują aktywność układu odpornościowego. Na co dzień nasze organizmy wykorzystują przeciwutleniające witaminy, aby pobudzić układ odpornościowy. Jedną z najważniejszych jest witamina C (czyli kwas askorbinowy).

3. Kiszone warzywa bezcennym pokarmem dla dzieci. Najnowsze badania wskazują na wielką poprawę trawienia, zachowania i zdrowia mentalnego osób z autyzmem po zastosowaniu cennych probiotyków. Większość dzieci nie jada wystarczającej ilości produktów probiotycznych, aby przywrócić równowagę i wzmocnić odporność. Tymczasem probiotyki występujące w kiszonych warzywach pomagają rozkładać substancje szkodliwe oraz już niepotrzebne w organizmie. A na dodatek, zawarte w nich dobre bakterie wytwarzają pomocne witaminy i niezbędne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie jelit.

4. Kiszone warzywa są wolne od pestycydów. Proces fermentacji i bakterie występujące w kiszonych warzywach pomagają usunąć pestycydy z warzyw nie wyhodowanych organicznie. Twojemu organizmowi bardzo trudno pozbyć się toksycznych chemikaliów, kiedy już dostaną się one do komórek. Tymczasem bakterie mlekowe pomagające usuwać te związki z fermentowanej żywności mogą żyć w Twoich jelitach, a także pomóc rozkładać pestycydy już obecne w ciele.

5. Kiszone warzywa zawierają mnóstwo opornych na antybiotyki pożytecznych bakterii. Podczas gdy antybiotykoterapia powoduje rozrost drożdżaków, dobre mikroorganizmy ograniczają ich liczbę.

6. Kiszone warzywa to kuracja przeciw zespołowi jelita drażliwego i nie tylko. Za te korzyści zdrowotne odpowiada właśnie bakteria Lactobacillus plantarum. Wywiera ona silne działanie przeciwzapalne i pomaga w trawieniu zjadanych produktów. Probiotyki ułatwiają rozkład białek, węglowodanów i tłuszczów, a ponadto kiszone warzywa to produkty wstępnie przetrawione, więc i lekkostrawne. Pomagają również obniżyć poziom cholesterolu. Czerpią go bowiem z krwiobiegu i wykorzystują jako pokarm.

Poznaj wszystkie zastosowania najzdrowszego pokarmu na świecie.

Twój przewodnik po probiotycznej żywności

ZAPISZ SIĘ