Dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny – dowiedz się, jak skutecznie pokonać choroby przewlekłe
Całkowity brak energii, ospałość, stałe odczuwanie zimna i zmęczenia. Do tego wypadanie włosów, bóle, stany zapalne, zaburzenia hormonalne i alergie pokarmowe, słaba odporność, depresja. Jeśli chorujesz na którąkolwiek z chorób autoagresywnych, doskonale wiesz, o czym mowa. Choroba Hashimoto, celiakia, łuszczyca, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, bielactwo, toczeń, sarkoidoza – to tylko niektóre z najczęściej diagnozowanych z chorób autoimmunologicznych. I to u coraz młodszych osób! Medycyna konwencjonalna nie znalazła jeszcze na nie skutecznego lekarstwa. Jak miliony ludzi na świecie, pewnie także i ty zadajesz sobie pytanie: co mogę zrobić, aby poczuć się lepiej? Powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i zadbać o mikrobiom jelitowy. Uwierz, że jedzenie ma znaczenie.
Dzięki tej książce przekonasz się, jaki korzystny wpływ na twoje zdrowie będzie miało przejście na dietę Paleo. A także to, że zastosujesz protokół autoimmunologiczny, który pomoże w wyleczeniu jelit i odbudowaniu prawidłowego mikrobiomu. Eksperci od zdrowego odżywiania coraz częściej wskazują bowiem na związek chorób autoimmunologicznych z kondycją jelit, ich przepuszczalnością, dysbiozą i innymi chorobami jelit.
Zdrowe odżywianie i zmiana stylu życia prostsze niż kiedykolwiek!
Podstawą uzdrowienia chorób przewlekłych jest dieta naszych przodków, czyli popularna i sprawdzona dieta Paleo. Dieta Paleo jest dietą przeciwzapalną i podnoszącą odporność. Jakie są zasady diety Paleo? W skrócie: wyrzucasz ze swojej lodówki, kuchni i spiżarni wszystkie produkty zbożowe, rafinowany cukier, oleje roślinne, nabiał, gotowe dania, żywność wzbogacaną chemicznie. Jakie produkty można jeść na diecie Paleo? Stawiasz na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wypasu, ryby poławiane w ich naturalnym środowisku, podroby, bulion kostny, fermentowaną żywność, warzywa i owoce. Autorka, która wygrała z chorobą Hashimoto i celiakią, w tej książce przekona cię, że warto pójść o krok dalej i zastosować protokół autoimmunologiczny. Polega on na wykluczeniu z jadłospisu także jajek, orzechów, nasion i warzyw psiankowatych. Teraz już znasz zasady diety Paleo!
Książka kucharska pełna pomysłów na urozmaicone menu
Jeśli zdecydowałeś, że przejdziesz na dietę Paleo, pewnie od razu nasuwają ci się pytania: co mi pozostało do jedzenia? Jak mogę przyrządzić pyszne dania z tak niewielkiej liczby składników? Co zrobię bez moich ulubionych potraw? Z pomocą przychodzi pełna przepisów diety Paleo książka kucharska Mickey Trescott. Jej receptury łączą smaki w wyrafinowany, ale prosty sposób. Książka zawiera wiele przepisów diety Paleo na smaczne dania główne, przystawki, szybkie lunche, zupy, obłędne desery, przekąski i dressingi. A także wyszukane potrawy, które możesz zaserwować gościom. Żeby ułatwić ci zmianę stylu życia i powrót do zdrowia, Autorka przygotowała szereg praktycznych wskazówek i sztuczek, które możesz wykorzystać w kuchni. A także gotowe plany posiłków wraz z wygodnymi listami zakupów.
Radykalna zmiana samopoczucia, lepszy sen i odporność, utrata masy ciała, sprawniejsze trawienie, zwiększony poziom energii, brak alergii i stanów zapalnych, będą najlepszą motywacją do kontynuacji zdrowego odżywiania w duchu Paleo! Już wkrótce pożegnasz uciążliwe alergie pokarmowe, pokonasz zaburzenia hormonalne i choroby jelit. Dzięki tej przeciwzapalnej diecie zyskasz też lepszą odporność.
Już teraz wypróbuj jeden z przepisów diety Paleo zgodny z protokołem autoimmunologicznym
Dodatkowe zalety kuchni proponowanej przez Mickey Trescott to standardowe techniki gotowania przy użyciu dostępnego sprzętu kuchennego. Na pewno masz w domu patelnię, garnek, tarkę czy blender. Już teraz możesz wypróbować jeden z przepisów Autorki – śródziemnomorską sałatkę z łososia. To bardzo prosta potrawa, której przygotowanie dwóch porcji zajmie Ci tylko 15 minut. Zatem do dzieła!
Składniki:
– 1 łosoś z puszki bez bisfenolu A (około 200 gramów), odsączony
– 2 średnie marchewki, drobno posiekane
– 1⁄2 ogórka, drobno posiekanego
– 10 oliwek kalamata, bez pestek i przekrojonych na połowę
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól morska
1. Do małej miski przenieś osuszonego łososia i lekko go rozgnieć, żeby rozdrobnić mięso.
2. Dodaj marchewki, ogórka, oliwki, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i dopraw solą do smaku. Zamieszaj delikatnie, żeby połączyć składniki. Tę sałatkę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.