Dieta Paleo – naturalna dieta naszych przodków. Potrawy, dzięki którym poradzisz sobie z przewlekłymi chorobami autoimmunologicznymi, odzyskasz zdrowie i dobre samopoczucie

  • ISBN: 978-83-8168-581-8;
  • Cena katalogowa: 89.80 zł;
  • Ilość stron: 344;
  • Oprawa: miękka;
  • Data ostatniego wydania: 2020;
  • Nr wydania: I;
Magdalena Kuźmiuk
Magdalena Kuźmiuk
5
0

Dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny – dowiedz się, jak skutecznie pokonać choroby przewlekłe

Całkowity brak energii, ospałość, stałe odczuwanie zimna i zmęczenia, wypadanie włosów, bóle, stany zapalne i alergie, słaba odporność, depresja. Jeśli chorujesz na którąkolwiek z chorób autoagresywnych, doskonale wiesz, o czym mowa. Choroba Hashimoto, celiakia, łuszczyca, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, bielactwo, toczeń, sarkoidoza – to tylko niektóre z chorób autoimmunologicznych, jakie są często diagnozowane. I to u coraz młodszych osób! Medycyna konwencjonalna nie znalazła jeszcze na nie skutecznego lekarstwa. Jak miliony ludzi na świecie, pewnie także i Ty zadajesz sobie pytanie: co mogę zrobić, aby poczuć się lepiej? Powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Uwierz, że jedzenie ma znaczenie. Dzięki tej książce przekonasz się, jaki korzystny wpływ na Twoje zdrowie będzie miało przejście na dietę Paleo oraz to, że zastosujesz protokół autoimmunologiczny, który pomoże w wyleczeniu jelit. Eksperci od zdrowego ożywiania coraz częściej wskazują bowiem na związek chorób autoimmunologicznych z kondycją jelit, ich przepuszczalnością czy dysbiozą.

Zdrowe odżywianie i zmiana stylu życia prostsze niż kiedykolwiek!

Podstawą uzdrowienia chorób przewlekłych jest dieta naszych przodków, czyli popularna i sprawdzona dieta Paleo. Jakie są zasady diety Paleo? W skrócie: wyrzucasz ze swojej lodówki, kuchni i spiżarni wszystkie produkty zbożowe, rafinowany cukier, oleje roślinne, nabiał, gotowe dania, żywność wzbogacaną chemicznie. Jakie produkty można jeść na diecie Paleo? Stawiasz na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wypasu, ryby poławiane w ich naturalnym środowisku, podroby, bulion kostny, fermentowaną żywność, warzywa i owoce. Autorka, która wygrała z chorobą Hashimoto i celiakią, w tej książce przekona Cię, że warto pójść o krok dalej i zastosować protokół autoimmunologiczny. Polega on na wykluczeniu z jadłospisu także jajek, orzechów, nasion i warzyw psiankowatych. Teraz już znasz zasady diety Paleo!

Książka kucharska pełna pomysłów na urozmaicone menu

Jeśli zdecydowałeś, że przejdziesz na dietę Paleo, pewnie od razu nasuwają Ci się pytania: co mi pozostało do jedzenia? Jak mogę przyrządzić pyszne dania z tak niewielkiej liczby składników? Co zrobię bez moich ulubionych potraw? Z pomocą przychodzi pełna przepisów diety Paleo książka kucharska Mickey Trescott. Jej receptury łączą smaki w wyrafinowany, ale prosty sposób. Książka zawiera wiele przepisów diety Paleo na smaczne dania główne, przystawki, szybkie lunche, zupy, obłędne desery, przekąski i dressingi, a także wyszukane potrawy, które możesz zaserwować gościom. Żeby ułatwić Ci zmianę stylu życia i powrót do zdrowia, Autorka przygotowała szereg praktycznych wskazówek i sztuczek, które możesz wykorzystać w kuchni, a także gotowe plany posiłków wraz z wygodnymi listami zakupów. Radykalna zmiana samopoczucia, lepszy sen i odporność, utrata masy ciała, sprawniejsze trawienie, zwiększony poziom energii, brak alergii i stanów zapalnych, będą najlepszą motywacją do kontynuacji zdrowego odżywiania w duchu Paleo!

Już teraz wypróbuj jeden z przepisów diety Paleo zgodny z protokołem autoimmunologicznym

Dodatkowe zalety kuchni proponowanej przez Mickey Trescott to standardowe techniki gotowania przy użyciu dostępnego sprzętu kuchennego. Na pewno masz w domu patelnię, garnek, tarkę czy blender. Już teraz możesz wypróbować jeden z przepisów Autorki – śródziemnomorską sałatkę z łososia. To bardzo prosta potrawa, której przygotowanie dwóch porcji zajmie Ci tylko 15 minut. Zatem do dzieła!

Składniki:
– 1 łosoś z puszki bez bisfenolu A (około 200 gramów), odsączony
– 2 średnie marchewki, drobno posiekane
– 1⁄2 ogórka, drobno posiekanego
– 10 oliwek kalamata, bez pestek i przekrojonych na połowę
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól morska

1. Do małej miski przenieś osuszonego łososia i lekko go rozgnieć, żeby rozdrobnić mięso.
2. Dodaj marchewki, ogórka, oliwki, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i dopraw solą do smaku. Zamieszaj delikatnie, żeby połączyć składniki. Tę sałatkę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Jedzenie najlepszym lekiem na choroby przewlekłe

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ