Histamina a niebezpieczne alergeny. Samodzielna diagnostyka i skuteczne zapobieganie ukrytej nietolerancji

Nie tolerujesz czerwonego wina, pomidorów, drożdży i kiszonej kapusty? Możliwe, że cierpisz na tajemniczą chorobę, jaką jest nietolerancja histaminy. Nie zwlekaj – brak diagnozy może być śmiertelnie niebezpieczny. Uwolnij się od nietolerancji pokarmowych.

  • ISBN: 978-83-8168-013-4;
  • Cena katalogowa: 39.30 zł;
  • Ilość stron: 232;
  • Oprawa: miękka;
  • Data ostatniego wydania: 2019;
  • Nr wydania: I;

Nietolerancja pokarmowa – wytwór wyobraźni czy uciążliwa choroba?

Nie podlega dyskusji fakt, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat zjawisko nietolerancji pokarmowych przybrało rozmiary niemal epidemiczne i nie można go już pomijać. U coraz większej ilości nowo narodzonych dzieci stwierdza się tę dolegliwość, a nie do końca wiadomo, jak ją skutecznie leczyć. Trudna do zdiagnozowania i najbardziej złożona forma alergii pokarmowej z jaką można mieć do czynienia, to nietolerancja histaminy. Jest ona niezwykle uciążliwa, lecz da się ją wyleczyć, o ile postawi się odpowiednią diagnozę i zastosuje skuteczną terapię.

Ekspert radzi

Sigrid Nesterenko od wielu lat zmagała się z wieloczynnikową nadwrażliwością chemiczną (MCS), czyli uczuleniem wywołanym ekspozycją na powszechnie występujące zanieczyszczenia środowiska. Doskwierały jej dolegliwości, takie jak: zespół chronicznego zmęczenia, dysbioza jelit, przewlekłe infekcje drożdżakami Candida i wirusem Epsteina-Barr. Cierpiała także na niezwykle silne nietolerancje pokarmowe (histaminy, glutenu, fruktozy i białka mleka). Z tej książki dowiesz się, jak udało się jej pokonać te schorzenia.

Co powinniśmy wiedzieć na temat histaminy

Histamina jest hormonem, który występuje w organizmie, gdzie pełni wiele ważnych funkcji. Jest niezbędna dla przemiany materii, produkcji soku żołądkowego, regulacji czynności immunologicznych, pobudzenia układu krążenia, gojenia się ran, rozszerzania naczyń krwionośnych, a także kontroli apetytu. Jednak wyższe stężenie tej substancji prowadzi do niepożądanych reakcji organizmu, takich jak świąd, zlewne poty, zaczerwienienie skóry, a nawet zawroty i bóle głowy. Jeśli więc od lat cierpisz na migreny, chroniczne zmęczenie, atopowe zapalenie skóry, pokrzywkę czy inne uciążliwe problemy to najprawdopodobniej zmagasz się z nietolerancją histaminy. W publikacji znajdziesz również inne charakterystyczne objawy tej dolegliwości.

Jakie badania wykonać na nietolerancję histaminy?

W książce otrzymasz praktyczne wskazówki z życia codziennego osoby dotkniętej tym schorzeniem oraz wszystkie informacje, które warto wiedzieć na temat histaminy. Autorka przedstawia objawy nietolerancji histaminy, w których produktach występuje jej najwięcej oraz jakie stężenie jej w organizmie może już dla niektórych osób być niebezpieczne i jak można tego uniknąć. Podaje skuteczny sposób na samodzielne sprawdzenie, czy nietolerancja histaminy nie jest przyczyną naszych objawów oraz jakie badania należy wykonać w jej kierunku. Zawarte w poradniku wskazówki oraz różne możliwości terapeutyczne potwierdzone przy współpracy z wybitnymi lekarzami, terapeutami i dietetykami, ułatwiają codzienne funkcjonowanie każdemu choremu, który szuka pomocy.

Uwolnij się od nietolerancji pokarmowych

ZAPISZ SIĘ