Keto dla zdrowia i długowieczności - Okładka książki

Keto dla zdrowia i długowieczności

Najnowsze badania naukowe, 21-dniowy plan żywienia dla pokonania insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz uzyskania idealnej wagi

  • ISBN: 978-83-8272-246-8;
  • Cena katalogowa: 199.90 zł;
  • Ilość stron: 480;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 16,5 x 24 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2022;
  • Nr wydania: I;
Katarzyna Masłowska
Paweł Uklejski
0
0

Cukrzyca i insulinooporność – plaga XXI wieku

Cukrzyca została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Nie dzieje się tak bez powodu. Obecnie choruje na nią około 420 milionów ludzi na całym świecie. W Polsce zdiagnozowano już ponad 2,5 miliona cukrzyków. Niepokojące jest również to, że ponad 20 procent wszystkich chorych nie jest świadoma swojej choroby. Dzięki tej obszernej i kompleksowej publikacji poznasz najnowsze wyniki badań na temat metabolizowania cukru i tłuszczów w organizmie oraz mechanizmów i ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Poznasz całą prawdę nie tylko o insulinooporności, ale również o jej przyczynach. Zdaniem autorów, kluczem są poziomy insuliny i cukru we krwi. Od ekspertów dowiesz się, jak szybko schudnąć i przywrócić prawidłową przemianę materii.

„Złe” tłuszcze i cholesterol – poznaj najnowsze analizy i wyniki badań klinicznych na temat zdrowego odżywiania

Może się zastanawiasz, jak to się stało, że w społeczeństwach zachodnich jedna trzecia ludzi jest otyła, połowa ma nadwagę? Cukrzyca przyjmuje rozmiary epidemii. Wielu cierpiących na choroby układu krążenia przyjmuje statyny. Co dziwne, ten smutny stan, w jakim się znajdujemy, powstał w wyniku intensywnego skupienia się na jednym parametrze z wyników badań krwi: cholesterolu. Chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o cholesterolu, ale co to tak naprawdę jest? Czy faktycznie negatywnie wpływa na nasze zdrowie? W tym poradniku znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Dowiesz się, jak analizować wyniki badań krwi i jakie znaczenie  tak naprawdę mają poziomy cukru i insuliny oraz wartości cholesterolu i trójglicerydów.

Niesamowita keto pizza
Niesamowita keto pizza. Fot. Ryan Turner

Eksperci prezentują korzyści i zasady diety niskowęglowodanowej i ketogenicznej. Znajdź motywację do rozwoju osobistego

W tej książce Ivor Cummins, światowej klasy inżynier, oraz dr Jeff Gerber, lekarz rodzinny powszechnie uważany za światowego lidera w dziedzinie odżywiania low-carb, łączą siły, aby przedstawić swoje unikalne spojrzenie wynikające z ich rozległego doświadczenia klinicznego, medycznego i naukowo-badawczego. Wspólnie łamią kod, który pokazuje, jak jeść to, co lubisz, schudnąć i odzyskać zdrowie. Ujawniają, jak „eksperci” od żywienia mylili się tak długo, demonizując zdrowe, naturalne tłuszcze w naszej diecie i skupiając się na cholesterolu i LDL jako złoczyńcach.

W rzeczywistości, jak ujawniają autorzy, opierając się na najnowszych wynikach badań, spożywanie dużej ilości naturalnych tłuszczów, umiarkowanej ilości białka i małej ilości węglowodanów może pomóc ci schudnąć, zapobiec chorobom, zaspokoić apetyt, wyłączyć zachcianki żywieniowe i żyć dłużej. Dzięki tej książce nareszcie znajdziesz motywację do schudnięcia i rozwoju osobistego.

Lody z awokado i solonymi pistacjami
Lody z awokado i solonymi pistacjami. Fot. Ryan Turner

Dieta low-carb i dieta ketogeniczna – niezawodny sposób na odchudzanie

Keto dla zdrowia i długowieczności to kompendium wiedzy na temat ketozy, odchudzania, zasad diety ketogenicznej i niskowęglowodanowej. Znajdziesz w niej ponad 50 przepisów na pyszne i sycące dania. Poznasz zasady postu przerywanego i łatwe sposoby na jego wdrożenie do codziennego rytmu. Keto stanie się twoim nowym stylem życia. Będzie wręcz sposobem na stres, który odczuwałeś nie mogąc skutecznie schudnąć. Wypróbuj dietę, która koncentruje się na zdrowych tłuszczach i utrzymuje niskie spożycie węglowodanów. Kiedy wdrożysz w swoim życiu zdrowe odżywianie, już po 3 tygodniach zauważysz poprawę zdrowia i samopoczucia. Po pierwsze, zminimalizujesz skoki insuliny i cukru we krwi. Po drugie, uzyskasz dostęp do całej gamy produktów bogatych w składniki odżywcze, które poprawią twoje zdrowie i witalność.

Pokonaj insulinooporność i cukrzycę, dowiedz się, jak szybko schudnąć, stosując zasady i przepisy diety ketogenicznej i niskowęglowodanowej

Sercem książki Keto dla zdrowia i długowieczności jest zawarty w niej program żywieniowy, który obejmuje wstępny, 7-dniowy plan żywieniowy. Po nim zastosujesz kolejny, 14-dniowy harmonogram posiłków. Znajdziesz tu przepisy na śniadania, obiady, przekąski, kolacje, napoje i desery. Dieta low-carb jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze! Rozpoczynając zmianę stylu życia, masz z pewnością wiele pytań. Ile tłuszczów powinieneś spożywać i jakie ich rodzaje są najlepsze? Które tłuszcze mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci? Na czym polega ketoza? Czy dieta wysokobiałkowa zwiększa masę mięśniową i zapewnia dobrą kondycję, czy też może sprzyjać starzeniu się, nowotworom i przedwczesnej umieralności? Jakie witaminy i minerały powinieneś przyjmować? Jak zmienić metabolizm, aby twoje ciało spalało tłuszcz zamiast cukrów? Czy przerywany post naprawdę działa? W tym poradniku znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi, które opierają się na wynikach najnowszych badań naukowych.

Muffiny jajeczne z bekonem, serem Gruyère i czerwoną papryką
Muffiny jajeczne z bekonem, serem Gruyère i czerwoną papryką. Fot. Ryan Turner

Dzięki informacjom zawartym w tej książce:

– poznasz fakty i mity o cukrze, olejach rafinowanych, tłuszczach i rzekomo „złym” cholesterolu;

– zyskasz dużą dawkę naukowo potwierdzonych informacji na temat diety ketogenicznej i diety niskowęglowodanowej (low-carb). Poznasz m.in. zasady działania i metabolizowania poszczególnych składników odżywczych;

 – zastosujesz gotowy, unikalny 21-dniowy plan żywieniowy oparty na diecie niskowęglowodanowej;

– poznasz zasady i korzyści płynące z pomijania posiłków, czyli postu przerywanego;

– znajdziesz skuteczne sposoby na stres związany z odchudzaniem;

 – wypróbujesz ponad 50 przepisów na pyszne i proste dania o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu.

Już dziś wypróbuj świetny przepis diety ketogenicznej

Zapiekanka z cukinii, kiełbasy i sera

Składniki (na 8 porcji):

1 łyżka oliwy z oliwek

4 średnie cukinie

drobna sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

45 g pikantnej włoskiej kiełbasy (bez wypełniaczy zbożowych)

200 g sera Fontina, posiekanego

6 dużych jaj

½ szklanki (120 ml) śmietanki kremówki

chrupiące plastry smażonego boczku, pokrojone na 2,5-centymetrowe kawałki, do przybrania (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 205°C. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.

  1. Pokrój cukinię w plastry, przełóż na patelnię, wlej oliwę i dopraw po ⅛ łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażaj cukinię przez 5 minut lub do miękkości i zrumienienia, a następnie zdejmij z patelni i odstaw.
  2. Dodaj na patelnię kiełbasę i smaż do momentu, aż będzie w pełni usmażona i zarumieniona.
  3. Wyłóż 20-centymetrową okrągłą blachę (lub podobne naczynie) papierem do pieczenia, pozostawiając około centymetra ponad naczynie. Równomiernie rozłóż na blachę cukinię i kiełbasę, posyp serem Fontina (zostawiając małą garść na wierzch zapiekanki).
  4. Wbij jajka do miski, dopraw ¼ łyżeczki soli i pieprzu, dodaj śmietanę i dobrze ubij. Wylej masę jajeczną na mieszankę z cukinii i kiełbasy, posyp wierzch pozostałym serem Fontina. Wstawi blaszkę do piekarnika i piecze, aż masa jajeczna będzie ścięta, a wierzch zapiekanki złocistobrązowy. Powinno to zająć około 30 minut.
  5. Gotową zapiekankę pokrój na 8 porcji i podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do 4 dni.

Jeśli chcesz, ułóż plasterki chrupiącego bekonu na wierzch zapiekanki.

Keto dla zdrowia! Cała prawda o cukrach, tłuszczach i insulinooporności

Zapiekanka z cukinii, kiełbasy i sera
Zapiekanka z cukinii, kiełbasy i sera. Fot. Ryan Turner

1. Rozgrzej piekarnik do 205°C. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.

2. Pokrój cukinię w plastry, przełóż na patelnię, wlej oliwę i dopraw po ⅛ łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażaj cukinię przez 5 minut lub do miękkości i zrumienienia, a następnie zdejmij z patelni i odstaw.

3. Dodaj na patelnię kiełbasę i smaż do momentu, aż będzie w pełni usmażona i zarumieniona.

4. Wyłóż 20-centymetrową okrągłą blachę (lub podobne naczynie) papierem do pieczenia, pozostawiając około centymetra ponad naczynie. Równomiernie rozłóż na blachę cukinię i kiełbasę, posyp serem Fontina (zostawiając małą garść na wierzch zapiekanki).

5. Wbij jajka do miski, dopraw ¼ łyżeczki soli i pieprzu, dodaj śmietanę i dobrze ubij. Wylej masę jajeczną na mieszankę z cukinii i kiełbasy, posyp wierzch pozostałym serem Fontina. Wstawi blaszkę do piekarnika i piecze, aż masa jajeczna będzie ścięta, a wierzch zapiekanki złocistobrązowy. Powinno to zająć około 30 minut.

6. Gotową zapiekankę pokrój na 8 porcji i podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do 4 dni.

Jeśli chcesz, ułóż plasterki chrupiącego bekonu na wierzch zapiekanki.

Keto dla zdrowia! Cała prawda o cukrach, tłuszczach i insulinooporności

ZAPISZ SIĘ