Jak rozpoznać objawy nietolerancji laktozy i poradzić sobie z alergią na mleko?
Coraz więcej osób ma alergię na mleko. Nic dziwnego, że pytania o prozdrowotne właściwości mleka są bardzo aktualne. Zadają je między innymi rodzice małych dzieci. Jednak nie tylko. Czy mleko rzeczywiście sprzyja zdrowiu, jak przekonywano nas od lat? Czy kazeina, czyli białko znajdujące się w mleku, jest bezpieczna dla ludzkiego organizmu? Odpowiedzi na te i wiele innych ważnych pytań znajdziesz w tej przełomowej książce. Posiłkując się badaniami o szkodliwości mleka, Autorka analizuje mechanizmy powstawania alergii na mleko i objawy nietolerancji laktozy. Udowadnia zgubny wpływ nabiału na zdrowie. Wbrew pozorom alergie pokarmowe i choroby układu pokarmowego nie wyczerpują długiej listy zdrowotnych problemów. Na koniec dzieli się kilkudziesięcioma prostymi przepisami diety bezmlecznej. Każdy bez problemu wprowadzi je do codziennego jadłospisu.
Pijesz mleko? Grożą ci między innymi alergie pokarmowe, stany zapalne, spadek odporności, choroby autoimmunologiczne
Od zarania dziejów mleko było ważnym składnikiem diety człowieka. Co więcej, zawsze było traktowane jako symbol zdrowia. Niestety, prowadzone od kilkudziesięciu lat na całym świecie badania potwierdzają szkodliwość mleka. Autorka, ceniona naturopatka, dietetyczka i osteopatka, podaje szereg dowodów na to, że zawarte w mleku składniki (kazeina, laktoza) uszkadzają narządy wewnętrzne. Źle wpływają też na pracę układu trawiennego. Alarmuje, że wbrew powszechnym opiniom – mleko nie wzmacnia kości, a je osłabia. Podobnym mitem jest wzmocnienie odporności dzięki mleku. Czy wiesz, że picie mleka i spożywanie jego przetworów podnosi ryzyko wystąpienia:
- alergii pokarmowych,
- astmy,
- chorób układu pokarmowego, w tym celiakii, nieswoistego zapalenia jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna,
- chorób autoimmunologicznych, w tym stwardnienia rozsianego i reumatoidalnego zapalenia stawów,
- cukrzycy młodzieńczej,
- nowotworów,
- osteoporozy,
- zaburzeń psychicznych i dysfunkcji układu nerwowego,
- oraz wielu innych poważnych dolegliwości.
Zmień dietę, ogranicz ryzyko chorób!
Mimo wielu badań o szkodliwości mleka krowiego, informacje te nie docierają do powszechnej świadomości. Dlatego Autorka duży nacisk kładzie na edukację czytelników. Wyjaśnia, dlaczego wywołuje ono reakcję immunologiczną i uszkadza organizm. Pokazuje kluczowe różnice między mlekiem ludzkim a mlekiem innych gatunków. Poza tym analizuje jego skład chemiczny w kontekście wpływu na zdrowie. Szczególnie dużo miejsca poświęca fizjologii kazeiny i jej trawieniu w układzie pokarmowym. Okazuje się, że powstające w trakcie trawienia kazeiny kazomorfiny podwyższają ryzyko zachorowalności m.in. na cukrzycę i astmę. Wzmacniają też istniejące w organizmie stany zapalne. W książce pojawił się również rozdział poświęcony substancjom toksycznym, bakteriom i hormonom, których obecności w mleku nikt by się nie spodziewał. O nich również warto wiedzieć.
Badania dowodzą szkodliwości mleka – co powinieneś wiedzieć
Autorka przywołuje dowody naukowe, które potwierdzają bezpośredni związek między spożyciem mleka krowiego a pogorszeniem się zdrowia. Przykładowo, działa ono niczym neurotoksyna i zaburza pracę mózgu. Dlatego spożywanie mleka nie jest wskazane osobom z autyzmem i wzmaga stany depresyjne. Poza tym zakłóca pracę serca i sprzyja chorobie wieńcowej. Ma również związek, co szczególnie szokuje, z wieloma chorobami dziecięcymi. To nie wszystko. Degeneruje też tkankę kostną, sprzyjając osteoporozie. Jak widać, objawy nietolerancji laktozy czy kazeiny nie sprowadzają się wyłącznie do codziennego dyskomfortu.
Przepisy diety bezmlecznej dla każdego
Ważną część książki stanowią przepisy, dzięki którym można skomponować własną dietę bezmleczną. Do wyboru są smaczne zupy, sycące dania obiadowe, potrawy z ryb, sałatki. Nie brakuje też przepisów na chleby i słodkości. Jednak pierwszeństwo należy się sposobom przygotowania różnych rodzajów mleka roślinnego. Dzięki nim każdy przyrządzi mleko z wiórków kokosowych, sojowe, migdałowe, sezamowe czy słonecznikowe. Z powodzeniem zastąpią one mleko krowie. Potrawy powstałe na podstawie zamieszczonych w tej książce przepisów mają korzystny wpływ na zdrowie. Służą wzmocnieniu odporności, regulują pracę układu trawiennego, łagodzą stany zapalne. Jednym słowem eliminują wiele problemów zdrowotnych spowodowanych spożyciem mleka krowiego.
Alergia na mleko – przyczyny i sposoby radzenia sobie z problemem
Ta książka to kompendium wiedzy o szkodliwym wpływie mleka na funkcjonowanie organizmu. Autorka szczegółowo omawia objawy nietolerancji laktozy i kazeiny. Dzieli się praktycznymi wskazówkami ze wszystkimi, którzy zmagają się z jedną z najbardziej uciążliwych alergii pokarmowych. Bo za taką należy uznać alergię na mleko. Bożena Przyjemska udowadnia, że spożycie mleka krowiego rujnuje zdrowie i zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych. Wszystkim, którzy chcą zmodyfikować swój jadłospis, proponuje gotowe przepisy na zdrowe potrawy. Wciąż masz czas, żeby zmienić swoje nawyki żywieniowe. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Korzyści odczujesz bardzo szybko. Będąc dalej od szklanki z mlekiem, przybliżysz się do zdrowia.