Kompletna dieta na zdrowy mózg

Co jeść, aby uwolnić się od niepokoju, lęku i stresu, pokonać stany zapalne, dysbiozę, wspomóc nadnercza, odżywić ciało i umysł

  • ISBN: 978-83-8168-968-7;
  • Cena katalogowa: 59.50 zł;
  • Ilość stron: 384;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2021;
  • Nr wydania: I;
Magdalena Kuźmiuk
Magdalena Kuźmiuk
30
0

Czy wiesz, że to, co jesz, wpływa na cały organizm, a przede wszystkim na… mózg!

Tabliczka czekolady lub porcja lodów na poprawę humoru, wizyta w restauracji typu fast food, by uczcić sukces w pracy, alkohol na złagodzenie stresu czy niepokoju… Kto z nas tego nie zna? Zjadając kolejne frytki i burgera, gałkę lodów, wypijając następne piwo, niewiele osób myśli o tym, jaki wpływ na organizm mają takie pokarmy. Otóż jedzenie, jakie spożywamy, odgrywa ważną rolę – zarówno dobrą jak i złą – w chemii naszego mózgu. Pokarmy mogą wpływać na nastrój, emocje i to, w jaki sposób działają nasze neuroprzekaźniki. Dlatego w chwili niepokoju o wiele częściej sięgamy po słodkie lub przetworzone, napakowane sztucznymi składnikami produkty. Powodują one szybki wzrost dopaminy w organizmie, ogłuszają nerwowe myśli, zamieniając ich tor na poczucie błogości. Jaka dieta jest właściwa dla naszego mózgu?

Sam możesz przeprogramować neuroprzekaźniki

To, co jemy, może przyczynić się do rozwoju chorób i zaburzeń. Może też wpłynąć na optymalne funkcjonowanie wszystkich organów i w rezultacie leczyć lub zapobiegać schorzeniom. Poprzez unikanie prozapalnych pokarmów, przetworzonych lub toksycznych składników i substancji w jedzeniu, zastępując je odżywczą dietą, możemy przekonać się, że pokarm działa jak lekarstwo. Poprawa funkcjonowania mózgu przyczynia się do prawidłowej pracy całego organizmu. Jak to działa? Kiedy neuroprzekaźniki nie działają poprawnie, wysyłają do mózgu więcej reakcji alarmowych, mózg z kolei bardziej stymuluje nadnercza, by wytwarzały więcej hormonu stresu – kortyzolu. To każe ciału gromadzić więcej tłuszczu trzewnego, zmniejsza wrażliwość na insulinę i podnosi poziom cukru. A im wyższy poziom cukru we krwi, tym wyższe ciśnienie i ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co więcej, stres ma działanie wyjaławiające mikrobiom jelitowy. A to, w połączeniu z ilością cukru we krwi sprzyja rozwojowi drożdży i niepożądanych bakterii, co oddziałuje na neuroprzekaźniki.

Pokarm jako lekarstwo – dieta dla mózgu prostą receptą na poprawę zdrowia

Chcesz zadbać o dietę dla swojego mózgu? Niech ta książka będzie twoim przewodnikiem po zdrowym odżywianiu i powrocie do zdrowia! Dzięki informacjom w niej zawartym nareszcie będziesz mógł odzyskać władzę nad swoim ciałem i… umysłem. Skorzystanie z diety dla mózgu, którą opracowała Autorka, licencjonowana dietetyczka promująca założenie „Pokarm jako lekarstwo”, pomoże ci zmniejszyć stany zapalne, poprawi wydajność jelit, dostarczy ci wielu składników odżywczych i pomoże im się wchłonąć. Gdy poprawi się poziom elementów odżywczych w twoim ciele, system nerwowy zredukuje liczbę sygnałów związanych ze stresem. Twoje ciało będzie bardziej zrelaksowane, a czując się dobrze, taki sam sygnał będzie wysyłać do twojego mózgu.

Na czym polega dieta dla zdrowego mózgu?

Prosta dieta dla mózgu zakłada skupienie się na pokarmach pochodzenia zwierzęcego, które stanowią bogactwo naturalnie występujących form glicyny, glutaminy, kolagenu, cynku, witamin B12 i B6 i innych ważnych związków. Pierwsza faza diety to pochodna diety ketogenicznej – 6 tygodni spożywania wielu tłuszczów przy małej ilości węglowodanów. To pozwala ciału zwalczyć bakterie, zacząć odbudowę mikrobiomu jelitowego. Zmniejszyć wrażliwość przewodu pokarmowego na niektóre pokarmy. Poprawić wydajność insuliny i wzmocnić równowagę gospodarki hormonalnej. To pomoże łagodzić choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, dysbiozę i inne choroby jelit. Faza druga to dieta niskoglikemiczna. By ułatwić ci zdrowe odżywianie, Autorka przygotowała 50 przepisów na pyszne dania. Będziesz rozsmakowywał się w wytrawnych muffinach z karmelizowanej cebuli, indyka, jarmużu i jaj, słodko-kwaśnych klopsikach wieprzowych, polędwiczce w ziołach czy budyniu kokosowym z nasionami chia.

Dieta dla mózgu – poznaj jej sześć fundamentów

Autorka opracowałam tę dietę jako sposób na zrestartowanie wielu procesów zachodzących w organizmie. Opiera się na sześciu solidnych fundamentach, które wspomagają i przyśpieszają uzyskanie równowagi między ciałem i umysłem. Pomagają osiągnąć optymalny stan zdrowia. Terapia żywieniowa opisana w tej książce skupia się na zaspokojeniu zapotrzebowania na witaminy, minerały, aminokwasy. A także na dostarczeniu odpowiednich substancji, które pomogą odbudować uszkodzone neuroprzekaźniki i poprawić połączenia nerwowe w mózgu.

Dzięki informacjom zawartym w tej książce dowiesz się, jak:

  • zmniejszyć stany zapalne w organizmie po wyeliminowaniu pokarmów prozapalnych,
  • przygotowywać zbilansowane posiłki, które wzmocnią mózg i pomogą odzyskać zdrowie,
  • uszczelnić jelita i pozbyć się dysbiozy i innych chorób jelit,
  • przeprogramować neuroprzekaźniki poprzez zdrowe odżywianie,
  • dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które odżywią ciało i umysł,
  • zrównoważyć hormony, w tym hormony stresu, aby poczuć się spokojnym i zrelaksowanym,
  • skorzystać z podręcznych quizów dotyczących twojego stanu zdrowia, a także zaleceń laboratoryjnych i suplementów, które pomogą ci rozwiązać przyczyny zaburzeń równowagi organizmu.

Odżywiony mózg kluczem do dobrego samopoczucia

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ