Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść

Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych

  • ISBN: 978-83-8168-820-8;
  • Cena katalogowa: 74.70 zł;
  • Ilość stron: 448;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 16,5 x 24;
  • Data ostatniego wydania: 2021;
  • Nr wydania: I;
Ewelina Kuryłowicz
Ewelina Kuryłowicz
20
0

Co, do diabła, powinienem jeść?!

Masz już dość sprzecznych informacji o produktach, które należy jeść, a które ci szkodzą? Gubisz się w tym, czy jajka są zdrowe, czy trzeba ich unikać? Co jest lepsze masło, czy margaryna? Czy gluten faktycznie niszczy twoje jelita, a jego spożywanie może być przyczyną chorób autoimmunologicznych? Powinieneś ograniczyć węglowodany w diecie? A może warto zwiększyć spożycie tłuszczów?

W dietetycznym krajobrazie możemy znaleźć mnóstwo mitów i utartych schematów dotyczących zdrowego odżywiania. Która z popularnych diet jest najzdrowsza – wegetariańska, paleo, ketogeniczna, niskotłuszczowa? A może żadna z nich? Czy dieta może wyeliminować stany zapalne, wyleczyć choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, depresję lub refluks? Co jeść, żeby schudnąć? Czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie? I najważniejsze, co do diabła powinniśmy jeść?

Autor bestsellerów „New York Timesa” pokaże ci, jak zdrowo się odżywiać

Te wszystkie wątpliwości rozwieje dr Mark Hyman, lekarz i autor bestsellerów „New York Timesa”. W tej książce przygląda się z bliska każdej grupie żywności. Wyjaśnia, które produkty wspierają zdrowie, a które są dla niego zagrożeniem. Dokładnie opisuje produkty, takie jak mięso, drób, jaja, mleko i nabiał. A także ryby, warzywa, tłuszcze i oleje, nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy, cukier i napoje. Dowiesz się na przykład, czy dzieci powinny pić mleko, by mieć zdrowe kości. Czy rośliny strączkowe są faktycznie dobrym źródłem białka? Czy cholesterol zawarty w jajkach zatyka tętnice i prowadzi do powstania chorób serca? Autor odpowie również na najczęściej zadawane pytania o zdrowe tłuszcze. Jakiego tłuszczu używać do smażenia, jakie oleje włączyć do diety, żeby schudnąć? Czy dieta ketogeniczna i post przerywany zasługują na swą popularność?

Peganizm - dieta pegańska. Idealne połączenie diety paleo i wegetarianizmu.
Peganizm – dieta pegańska. Idealne połączenie diety paleo i wegetarianizmu.

Dieta przeciwzapalna zapewni równowagę hormonów i zdrowy mikrobiom

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność może szkodzić! Wysokosłodzone napoje, tłuszcze trans i „śmieciowe jedzenie” mają zły wpływ na twoje zdrowie. Ale czy wiesz, że żywność może być również lekarstwem? To największe odkrycie naukowe od czasów ustalenia zarazkowej teorii chorób czy odkrycia antybiotyków! Żywność jest lekarstwem. To najpotężniejszy lek znany ludzkości. Z każdym kęsem możemy wzmacniać poziom ekspresji genów, stabilizować hormony, optymalizować dziesiątki tysięcy sieci białkowych. Zmniejszać stany zapalne i regulować mikrobiom. Żywność może leczyć przewlekłe choroby i dolegliwości, takie jak otyłość, cukrzyca, depresja, zespół jelita drażliwego. A nawet choroby autoimmunologiczne, chroniczne bóle głowy, zmęczenie czy bezsenność. Terapia ta nie wiąże się z żadnymi przykrymi skutkami ubocznymi. Wręcz przeciwnie – oprócz leczenia i zapobiegania chorobom, pozwala schudnąć i utrzymać zdrowie na optymalnym poziomie.

Dieta pegańska – przeciwzapalne połączenie diety paleo i wegetariańskiej

Dr Hyman wykorzystuje całą zebraną przez siebie wiedzę i oferuje ci najzdrowszą ze wszystkich diet – dietę pegańską. Łączy ona dwa popularne modele żywienia – dietę paleo i dietę wegetariańską. Z każdego z tych modeli Autor wziął to, co najlepsze i połączył z podstawowymi przeciwzapalnymi i oczyszczającymi zasadami medycyny funkcjonalnej. Dieta pegańska opiera się na konsumpcji prawdziwych, nieprzetworzonych pokarmów. Dodatkowo zakłada udział żywności, która nie podnosi poziomu cukru we krwi. Składa się z roślin i dostarcza dużą ilość zdrowych białek i tłuszczów. Peganizm to dieta na całe życie – dopuszczająca, a nie wykluczająca. Oparta na solidnych podstawach naukowych oraz trzydziestoletnim doświadczeniu Autora w pracy z pacjentami. Dzięki tej książce nie tylko odkryjesz proste zasady diety pegańskiej, jej filozofię i nawyki żywieniowe. Będziesz miał również szansę ją wypróbować. 7-dniowy jadłospis, zamieszczony w książce, oraz porady Autora, pomogą ci w łatwy sposób włączyć zasady diety pegańskiej do swojego życia.

Co autorytety mówią o książce?

„Kolejne wyniki badań w kwestii żywienia mogą powodować dość dużą dezorientację. Dr Hyman pomaga nam je zrozumieć i zastosować w praktyce. Dzięki temu możemy wzmocnić nasze ciała i sprawić że nasze życie stanie się o wiele łatwiejsze”.
– dr Joseph Mercola, założyciel Mercola.com, najczęściej odwiedzanego portalu internetowego dotyczącego naturalnego zdrowia. Autor bestsellerów Ketogeniczny post, Ketogeniczne superpaliwo, Pole elektromagnetyczne EMF

„Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że dobra dieta jest fundamentem naszego zdrowia. Mamy jednak problem z dokonaniem właściwego wyboru. Czy lepsza będzie dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, Paleo, roślinna, surowa, wegańska, a może wegetariańska? Dr Mark Hyman pomaga rozwiać te wątpliwości i za pomocą jasnego przekazu mówi nam o tym, co powinniśmy jeść”.
– Chris Kresser, autor książki Medycyna funkcjonalna – terapie przyszłości

„Wreszcie mamy książkę, która do dyskusji o żywieniu wnosi zdrowy rozsądek i spójność. Brawo dr. Hyman. Ta książka to dobre lekarstwo”.
– dr Christiane Northrup autorka bestsellerów Sekrety wiecznie młodych kobiet, Wampiry energetyczne

„Żywność i sposób jej wytwarzania oraz konsumowania jest źródłem wielu światowych kryzysów zdrowotnych, środowiskowych, klimatycznych, ekonomicznych, a nawet politycznych. W swojej najnowszej książce dr Mark Hyman pokazuje nam, jak potężnym lekarstwem może być żywność. Stanowi ona nośnik informacji docierającej do naszego otoczenia i naszych genów, programując nasze ciała przesłaniem zdrowia lub choroby”.
– Deepak Chopra

Dowiedz się, co jeść, by być zdrowym!

 

Patroni:

  • fit.pl
ZAPISZ SIĘ