Witaminy i minerały w naturalnej żywności

Co i w jaki sposób jeść, aby cieszyć się świetnym zdrowiem bez konieczności suplementacji

  • ISBN: 978-83-8272-008-2;
  • Cena katalogowa: 59.50 zł;
  • Ilość stron: 280;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2022;
  • Nr wydania: I;
Mariusz Golak
Magdalena Kuźmiuk
0
0

Naturalne substancje odżywcze – co jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wyeliminować choroby

Chcesz zwiększyć poziom witaminy B12? Spróbuj małży. Potrzebujesz więcej niacyny? Jedz indyka. Odczuwasz brak wapnia? Postaw na świeże warzywa. Prawda, że proste? Okazuje się, że witaminy i minerały możemy dostarczyć organizmowi bez konieczności sięgania po tabletki. Wystarczy tylko stosować odpowiednią dietę i zasady zdrowego odżywiania. Będzie to nie tylko korzystne dla zdrowia, ale i tańsze. Na leki i preparaty wzmacniające organizm każdego roku przeznaczamy krocie. Dlatego sięgając po naturalne substancje odżywcze, korzystnie wpłyniemy zarówno na nasze zdrowie, jak i domowy budżet. Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty spożywcze dostarczą ci największej ilości witamin, minerałów, naturalnych probiotyków i prebiotyków. Zrozumiesz też ich wpływ na zdrowie i nauczysz się optymalnie dawkować ze względu na wiek lub płeć. W ten sposób bez trudu samodzielnie skomponujesz diety – oczyszczającą, przeciwzapalną, na odporność czy mikrobiom.

Warzywa i owoce na straganie.
Warzywa i owoce są prawdziwą skarbnicą naturalnych substancji odżywczych. Fot. Depositphotos

Witaminy w jedzeniu – zobacz, jakie to proste

Książka ma bardzo przejrzysty układ – została podzielona na ponad 40 sekcji. Każda z nich poświęcona jest innej naturalnej substancji odżywczej. Bez trudu można więc odszukać wszystkie potrzebne informacje. W każdej części znajduje się obszerna charakterystyka danej witaminy lub minerału. Oprócz korzyści zdrowotnych i wpływu na organizm są tam także zalecane środki ostrożności. Dodatkowo podano optymalne dawki dla poszczególnych grup wiekowych i płci. Dochodzi do tego obszerna lista produktów spożywczych, w których można znaleźć poszczególne naturalne substancje odżywcze. Zwieńczeniem każdej części są przepisy na smaczne potrawy. Pomagają one skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw witamin i minerałów w naturalny sposób.

Zdrowe odżywianie nie oznacza wyrzeczeń

Słowo „witaminy” wywodzi się od łacińskiego vital amines – „niezbędne do życia”. Faktycznie mają one olbrzymi wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wiele naturalnych produktów żywnościowych zawiera witaminy i minerały. Dzięki nim mogą być ważnym składnikiem diet. Nie tylko oczyszczającej czy przeciwzapalnej, ale też na odporność czy na mikrobiom. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich szukać. Przykładowo porcja jagód, groszku cukrowego i zieleniny zapewnia właściwą ilość witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Zaspokoi dzienne zapotrzebowanie przeciętnego dorosłego w prawie stu procentach. Kapusta kiszona i kefir zawierają naturalne probiotyki. Z kolei produkty pełnoziarniste są pełne błonnika i prebiotyków, które odżywiają florę jelitową. Natomiast witaminy z grupy B zwiększają poziom wewnętrznej energii. Ryby zaś zawierają kwasy omega-3, które łagodzą stany zapalne. Posiadając wiedzę o naturalnych substancjach odżywczych występujących w jedzeniu, można samemu ułożyć dietę. Dietę, która smacznie i skutecznie zwiększy odporność i wyeliminuje wiele chorób.

Rozsypane na stole świeże owoce - maliny, borówki i porzeczki.
W malinach znajdziemy cenne witaminy i minerały, takie jak witaminy C i E, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, potas, wapń, magnez i żelazo. Z kolei borówki zawierają między innymi witaminy A, B, C i E, a także miedź, selen i bardzo dużą ilość antyoksydantów. Fot. Depositphotos

Witaminy w jedzeniu są lepsze niż leki czy syntetyczne suplementy

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że zdrowe odżywianie skutecznie wspomaga leczenie wielu chorób. Jednocześnie nieprawidłowa dieta bywa przyczyną poważnych schorzeń. Prowadzi do wzrostu liczby chorób przewlekłych, stanów zapalnych czy otyłości. Przykładowo, szacuje się, że około miliarda ludzi na całym świecie ma zbyt niski poziom witaminy D. Nic dziwnego, że obecnie możemy mówić o boomie na „cudowne preparaty wzmacniające organizm”. Wielu ludzi chętnie wydaje pieniądze na suplementy, choć prawdziwy sekret zdrowia kryje się na… talerzu. Najlepiej bowiem, żeby witaminy i minerały pochodziły z naturalnych źródeł. Dlaczego? Ponieważ są wówczas lepiej przyswajane przez organizm. Poza tym pełnowartościowa żywność zawiera całą gamę składników odżywczych, które działają na zasadzie synergii. Dają zatem więcej korzyści niż pojedynczo przyjmowane składniki. Na przykład, w owocach i warzywach można znaleźć nie tylko witaminę C. Są w nich również prebiotyki, polifenole czy potas. Oczywiście, jak od każdej reguły, istnieją odstępstwa. Suplementacja jest wskazana choćby przy określonych schorzeniach czy w czasie ciąży. Ma ona sens również w przypadku składników odżywczych, które są trudne do pozyskania z żywności. Dotyczy to choćby witaminy D.

Różnorodne kolorowe warzywa i owoce.
Trudno sobie wyobrazić zbilansowaną dietę bez warzyw i owoców. Fot. Depositphotos

Zdrowe odżywianie – sposób na wzmocnienie odporności i łagodzenie stanów zapalnych

Naprawdę niewiele trzeba, byś nauczył się wprowadzać do swojej diety naturalne preparaty wzmacniające organizm. Oczywiście, w parze z tym powinno iść ograniczenie spożycia przetworzonej żywności. Wystarczy tylko odrobina wiedzy, żeby samodzielnie przygotować dietę – oczyszczającą, przeciwzapalną, na odporność czy mikrobiom. Minimalny wysiłek zaowocuje pozytywnymi zmianami, które odmienią twoje życie. W największym stopniu odczuje je twoje ciało. A zdrowe ciało oznacza w praktyce również zdrowy umysł.

Witaminy w jedzeniu – prosty i smaczny sposób na zdrowie

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ